Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur voorkomende silicaat mineralen met een vezelvormige structuur. Er bestaan twee groepen asbest, namelijk:
Serpentijn:
Amfibool:
De mineralen zijn vanwege hun technische eigenschappen grootschalig gebruikt in tal van producten, zoals bouwmaterialen, pakkingen, frictie materialen (remmen van voertuigen), isolatie, kit, brandwerende kleding, vele huishoudelijke artikelen, zoals warmhoudplaatjes, strijkijzers en planken, haardrogers etc. Er zijn naar schatting zo'n 3500 toepassingen bekend.
De verkoop van asbest en asbesthoudende producten en materialen werd op 1 juli 1993 verboden in Nederland en in 2005 in de gehele Europese Unie.
Voor informatie over de Nederlandse wetgeving op het gebied van asbest willen wij u verwijzen naar:
https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest/asbestregels
https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/klussen/asbestdak/
Asbest is momenteel verboden (in sommige gevallen deels verboden) in zo'n 67 landen. Echter zijn er nog vele landen waar asbest grootschalig gedolven en / of toegepast wordt, zoals in Rusland, China, de VS, India, Vietnam, Thailand, Indonesië enz. Doordat er in deze landen geen verbod geldt komt het met grote regelmaat voor dat asbesthoudende producten, zoals bouwmaterialen, straalgrit, thermoflessen, cosmetica, straalkacheltjes, blusdekens en technische apparatuur op de Europese markt terecht komen.
Zie link voor landen met een asbestverbod: http://www.ibasecretariat.org/alpha_ban_list.php
Het jarenlange gebruik en de aanwezigheid van in het verleden toegepaste asbesthoudende materialen heeft een desastreus effect op de volksgezondheid met ca. 1000 - 1300 dodelijke slachtoffers per jaar volgens officiële cijfers van de overheid. Onafhankelijk internationaal onderzoek schat het aantal dodelijke slachtoffers echter op meer dan 4600 per jaar ( bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5982039/ ). De meest voorkomende ziektes door blootstelling aan asbest zijn:
Deze ziekten openbare zich meestal pas vele jaren na blootstelling (10 - 50 jaar). Dit maakt asbest een sluipmordenaar. Veel slachtoffers hebben nooit doorgehad dat ze blootgesteld werden. Verder is het belangrijk om te weten dat iedere blootstelling aan asbest de kans op het krijgen van kanker verhoogt. Er bestaat geen veilige ondergrens.
Bovengenoemde ziekten zijn alle longziektes. Echter zijn er ook onderzoeken die aantonen dat asbest o.a. baarmoederkanker, strottenhoofdkanker, nierkanker, maagkanker en darmkanker kunnen veroorzaken.
Voor juridische ondersteuning aan slachtoffers verwijzen we u graag door naar onze partnerorganisatie het Comité Asbestslachtoffers
Zie link voor de website: https://comiteasbestslachtoffers.nl/
© 2024 www.expertisecentrum-asbest.nl - Powered by Shoppagina.nl